[ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ]

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 • ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ;

  Μερικές γυναίκες προτιμούν ένα κυκλικό σχήμα Θεραπεία Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.), το οποίο προκαλεί τακτική, προβλέψιμη μηνιαία αιμορραγία, που δεν αποτελεί πραγματική έμμηνο ρήση και δεν σημαίνει την επιστροφή της γονιμότητας. Άλλες γυναίκες, που λαμβάνουν συνεχή τμήματα Θεραπείας Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) μπορεί, κατά τους πρώτους μήνες της θεραπείας, να παρουσιάσουν αιμορραγία εκ διαφυγής.

  Η αιμορραγία αυτού του τύπου συνήθως ελαττώνεται και στη συνέχεια σταματάει μετά από μερικούς μήνες. Μερικές φορές, η αιμορραγία εκ διαφυγής αποτελεί σημάδι ότι είναι απαραίτητη μια προσαρμογή της δοσολογίας. Σε περίπτωση που παρουσιάσετε οποιαδήποτε αιμορραγία που θεωρείτε ασυνήθιστη, πρέπει να επικοινωνήσετε ε τον γιατρό σας.

 • ΜΗΠΩΣ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Θ.Ο.Υ.) ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;

  Παρ’ όλο που η πλειοψηφία των μελετών δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που κάποτε χρησιμοποίησαν θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων, ορισμένες μελέτες ανέφεραν έναν μετρίως αυξημένο κίνδυνο σ’ αυτές που λάμβαναν υψηλότερες δόσεις, ή εκείνες που λάμβαναν χαμηλότερες δόσεις για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ιδιαίτερα άνω των 10 ετών.

  Άλλες μελέτες δεν έδειξαν καμία τέτοια συσχέτιση. Οι γυναίκες που λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία θα πρέπει να κάνουν τακτικούς ελέγχους μαστού και να μάθουν να ψηλαφίζουν το στήθος τους μόνες τους. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών θα πρέπει να κάνουν τακτικές μαστογραφίες.

 • ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΜΗΤΡΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ / ΠΡΟΓΕΣΤΑΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ;

  Στις γυναίκες με μήτρα, η χρήση μόνο οιστρογόνων έχει συνδεθεί με την υπερπλασία του ενδομητρίου (υπερβολική ανάπτυξη της εσωτερικής στοιβάδας της μήτρας), η οποία συνδέεται με έναν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο του καρκίνου της μήτρας.

  Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συνταγογραφούν οιστρογόνα συν ένα προγεσταγόνο, γιατί το προγεσταγόνο έχει δειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες με μήτρα.

 • ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Θ.Ο.Υ.);

  Τα οιστρογόνα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα προγεσταγόνο μαζί με οιστρογόνα ή ένα συνδυασμό οιστρογόνων / προγεσταγόνου, για να μειώσει τον κίνδυνο αυτόν. Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή, δεν κινδυνεύουν.

  Το προγεσταγόνο που περιέχεται στη Θεραπεία Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.), μπορεί να έχει δυσμενείς επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος και να επιδεινώσει μια διαβητική κατάσταση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της Θεραπείας Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.), περιλαμβάνουν σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, ευαισθησία μαστών, ακανόνιστη αιμορραγία, πονοκέφαλο και τριχόπτωση.

 • Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Θ.Ο.Υ.) ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ;

  Δεν πρέπει να λάβετε Θεραπεία Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.), εάν είχατε οποιοδήποτε καρκίνο μαστού ή μήτρας, μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία, μη φυσιολογική πήξη αίματος, ή εάν νομίζετε ή γνωρίζετε ότι είστε έγκυος. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν Θεραπεία Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.), λόγω πιθανού κινδύνου για το έμβρυο.

  Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνετε Θεραπεία Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.), εάν έχετε ηπατική νόσο ή έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν υποφέρετε από καρδιακή νόσο, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσετε ότι δεν πρέπει να λάβετε Θεραπεία Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.). Αναφέρετε στο γιατρό σας το προσωπικό και το οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό.
Οστεοπορωση | προληψη οστεοπορωσης | θεραπεια οστεοπορωσης | μετρηση οστικης πυκνοτητας | θεραπεια ορμονικης υποκαταστασης | κινδυνοι οστεοπορωσης | ακρατεια